Λεύκανση δοντιών

 

Η λεύκανση των δoντιών στοχεύει στην αλλαγή του χρώματος και της φωτεινότητας των δoντιών. Η χημική λεύκανση είναι μια μέθοδος της οδοντιατρικής επιστήμης που θεωρείται συντηρητική, σχετικά ασφαλής, είναι ανώδυνη και εφαρμόζεται στα δόντια χωρίς να επηρεάζει το σχήμα τους. Η λεύκανση με τη χρήση οδοντόπαστων δεν είναι χημική και η λεύκανση επιτυγχάνεται με την τριβή του δoντιού με σκληρό υλικό σε μορφή σκόνης που βρίσκεται στην οδoντόπαστα και κάνει απόξεση του δoντιού προκαλώντας ενδεχομένως φθορά στο προστατευτικό επίστρωμα του δoντιού και ανάπτυξη ευαισθησίας. Η χημική λεύκανση δεν επιδρά στο σχήμα, διαφοροποιεί όμως ποιοτικά τις εξωτερικές επιστρώσεις του δoντιού.

Χημική λεύκανση

Η λεύκανση των δoντιών μπορεί να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι, ενώ η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι, μετά από οδηγίες που του έχουν δοθεί από τον οδοντίατρο, είτε από τον οδοντίατρο στο χώρο του οδοντιατρείου ή συνδυασμός των δύο παραπάνω.

 

Χημική λεύκανση στο οδοντιατρείο

Πραγματοποιείται με την χρήση ειδικών διαλυμάτων που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, τα οποία έχουν την δυνατότητα αφού διεισδύσουν στα δόντια να προκαλέσουν τον αποχρωματισμό των χρωστικών που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχει ο οδοντίατρος την λεύκανση των δοντιών. Η μέση διάρκεια αυτής της μεθόδου είναι μία ώρα.

Χημική λεύκανση στo σπίτι

Ο οδοντίατρος κατασκευάζει δυο πλαστικά δισκάρια που περιέχουν το υλικό της λεύκανσης, με τα οποία προμηθεύει τον ασθενή, μαζί με τις οδηγίες χρήσης αυτών. Ο ασθενής εφαρμόζει τα δισκάρια στα δόντια του, μία με δύο ώρες κάθε μέρα ή καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας. Ο μέσος συνολικός χρόνος αυτής της θεραπείας είναι τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Διάρκεια

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι μόνιμο. Συνήθως διαρκεί ένα ή δύο χρόνια με αποτέλεσμα να χρειάζεται εκ νέου συντήρηση.

Ασφάλεια της μεθόδου

Η λεύκανση είναι μια συντηρητική και ασφαλής μέθοδος η οποία εφαρμόζεται για δεκαετίες, χωρίς καμία παρενέργεια, υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου.

Λεύκανση  πριν τον γάμο σας.

Οι 2 μήνες είναι αρκετός χρόνος πριν το γάμο για να κάνουμε μια ολοκληρωμένη θεραπεία λεύκανσης, στο ιατρείο με Laser αλλά και μασελάκια για το σπίτι, της οποίας το αποτέλεσμα θα διαρκέσει αναλλοίωτο μέχρι το γάμο. Δε χρειάζεται να την κάνουμε νωρίτερα, για να είμαστε σίγουροι ότι το χαμόγελο μας στο γάμο μας θα είναι κατάλευκο! Επίσης, εάν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε όψεις ρητίνης και γενικότερα πίνουμε αρκετά ροφήματα με χρωστικές η καπνίζουμε καλό είναι να τις κάνουμε όσο πιο κοντά χρονικά στο γάμο για να μην έχουμε αποχρωματισμούς λογω τις απορρόφησης χρωστικών.