Περιοδοντολογία

Περιοδοντολογία ονομάζεται ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, δηλαδή τα ούλα και το οστούν. Οι συχνότερες καταστάσεις είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Κυριότερη και πιο συνήθης αιτία των παθήσεων αυτών είναι η συσσώρευση μικροβιακής πλάκας. Η διάγνωση της νόσου, από τη στιγμή που αυτή κάνει την εμφάνισή της στο στόμα, επιτυγχάνεται με συνδυασμό προσεκτικής κλινικής και ακτινογραφικής εξέτασης

Η περιοδοντική νόσος καταρχήν είναι η φλεγμονή των ιστών που περιβάλουν τα δόντια η οποία οφείλεται κατά πρώτο λόγο στα βακτηρίδια που υπάρχουν στο στόμα και αν μείνει αθεράπευτη γίνεται η αίτια απώλειας των δοντιών.

 

Ο βασική αιτία της φλεγμονής των ούλων είναι η οδοντική πλάκα, σχηματίζεται γύρω από τα δόντια. Αν αυτή η πλάκα δεν αφαιρεθεί, μετασχηματίζεται σε σκληρή πλάκα (κοινώς  πέτρα ) λόγω της ενασβεστίωσης της από τα ιόντα αλάτων ασβεστίου που υπάρχουν στο σάλιο. Η τρυγία είναι πολύ σκληρή και σταθερά προσκολλημένη στα δόντια και βρίσκεται κυρίως στην συμβολή δοντιών και ούλων και δεν μπορεί να απομακρυνθεί με το απλό βούρτσισμα παρά μόνο από τον οδοντίατρο .Τα βακτηρίδια που αποικίζουν την οδοντική πλάκα προσβάλουν και μολύνουν τα ούλα προκαλώντας φλεγμονή, δηλαδή ουλίτιδα.

 

Η ΟΥΛΙΤΙΔΑ αποτελεί την αρχική  εκδήλωση της νόσου του περιοδοντίου. Στην ουλίτιδα τα ούλα εμφανίζονται ελαφρώς διογκωμένα, ερυθρά, χάνουν την στικτή και συμπαγή τους όψη και γίνονται λεία και ευαίσθητα ενώ αιμορραγούν εύκολα στο βούρτσισμα, την μάσηση ή και αυτόματα. Η ουλίτιδα είναι μία κατάσταση πλήρως αντιστρέψιμη ενώ αν παραμείνει αθεράπευτη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

 

Στην ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ η φλεγμονή προκαλεί  καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Όταν συμβαίνει αυτό τα ούλα αποχωρίζονται από τα δόντια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θύλακοι οι οποίοι γεμίζουν με περαιτέρω μικροβιακή πλάκα προκαλώντας επέκταση της φλεγμονής κατά βάθος και καταστρέφοντας τους στηρικτικούς ιστούς του δοντιού.

 

 

Τι είναι η περιοδοντίτιδα

Η Περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή φλεγμονή  των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια  στη γνάθο.

Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, όπου η βλάβη είναι επιφανειακή, στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή επεκτείνεται βαθύτερα

παρατηρείται αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και καταστροφή του κόκαλου που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών.

Εάν η περιοδοντίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν.

Η περιοδοντική νόσος μπορεί να προσβάλει ένα ή περισσότερα δόντια. Η κύρια αιτία της νόσου είναι η οδοντική πλάκα

Συμπτώματα

Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα ή από μόνα τους.  Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα.

Ούλα που έχουν αποκολληθεί από το δόντι.   Ούλα πού έχουν υποχωρήσει.

Έντονη  δυσοσμία.  Κινητικότητα δοντιών.

Αλλαγή στη θέση και σχέση των δοντιών μεταξύ τους.